Κλείσιμο

Πολλοί έχουν κατηγορήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως για το μακρύ προεκλογικό του ταξίδι στα νησιά. Άλλοι το χαρακτήρισαν ως love boat, άλλοι ως κρουαζιέρα αναψυχής, και άλλοι ως διάλειμμα πριν την τελική μάχη. 

Το τελευταίο, μάλλον δεν ισχύει και χρονικά καθώς η απόσταση δυο μηνών μέχρι τις ευρωεκλογές, περισσότερο ως μαραθώνιος μιας ανάσας μοιάζει για το ΣΥΡΙΖΑ παρά ταξίδι αναψυχής ή διάλειμμα.

Όπως και να έχει ο Στέφανος Κασσελάκης παίζει τα ρέστα του. Η επίσκεψη του στα νησιά είναι κάτι πρωτόγνωρο. Εδώ που τα λέμε δεν συνηθίζεται ένα τέτοιο μακρύ ταξίδι και, μάλιστα, σε προεκλογική περίοδο. Λέγεται πως οι επισκέψεις του, έχουν ήδη κέρδος αφού οι κάτοικοι των νησιών και τον γνωρίζουν εκ του σύνεγγυς και τον αποδέχονται. Αν αυτό βέβαια, έχει αντίκτυπο και στην κάλπη, είναι το ζητούμενο. Και για τον ίδιον και για το κόμμα του. 

 Αλλά εδώ που τα λέμε είναι ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο. Η απουσία από την κεντρική πολιτική σκηνή είναι...απουσία. Κάποιοι λένε, πως θα έπρεπε να είναι στην Κουμουνδούρου, στη Βουλή, οπουδήποτε ζει και υπάρχει το πολιτικό γιγνεσθαι. Και τι να κάνει δηλαδή; Αντιτείνουν οι υποστηρικτές του. Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, μόλις γύρισε από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος του, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, έστειλε το δικό του μήνυμα και πήγε να συναντήσει τους νησιώτες. Εκεί, μου λένε με νόημα που στις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καταγράψει και μεγάλες επιτυχίες. Το ίδιο έκανε και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη που ο ίδιος θέλει να ξανακερδίσει απέναντι σε δυο άλλους κρητικούς, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Συμβολισμοί και πραγματικότητα... 

 Αν πετύχει βέβαια το κόμμα του να καταγράψει ισχυρό ποσοστό, δηλαδή, στο όριο του 20% τότε και τα ταξίδια του και η πολιτική του θα έχει απολύτως εγκριθεί από τους πολίτες. Όπως και το δικό του μέλλον όπως και του κόμματος του. 

 Διαφορετικά θα ισχύσει το βαθύτερο νόημα των στίχων του ποιητή: «σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος»...